Sunday, June 21, 2009

Suu 64 år

Leave a message to this historical person!

http://www.64forsuu.org/

Tuesday, June 09, 2009

Kommentar til :En generasjon med sabotører av Espen Andersen

For det første så tror jeg innlegget "En generasjon av sabotører" DagensIT.no 4 juni 2009 har blitt fortolket innenfor den gamle venstre-høyre aksen, og ikke i lys av "det 21 århundrets kunnskapsparadigme" (vet ikke helt hva jeg skal kalle det) som Andersen sansynligvis sikter til. Mange tror nok at her er det en BI professor ute med stoppeklokken for å måle effektivitet, og glemmer at det "åpne paradigmet" på IKT har tilslutning fra de rødeste røde til de mørkeste blå.

For det andre så tror jeg at innlegget kan ha blitt tolket som at det kun var de offentlige byråkratene som stod for sabotasjen. Her slår nok fordommene mot BI som markedsøkonomiske profeter i 80-talls støpning til igjen.

Når det gjelder mine egne synspunkter, så kunne jeg ha ønsket at Andersen presiserte enda sterkere det du skrev om at det er jobber nok. Slagordet redd arbeidsplassene, ikke bedriftene (eller byråkratiet) er veldig positivt. Det er bruk for mennesker, men ikke til å ta imot bompenger langs motorveiene.

Et viktig aspekt ved denne ineffektive organiseringen av samfunnet er etter mitt syn usunne symbiotiske forhold mellom det private og det offentlige. Vi har sett hvordan noen få fagforeningsledere og statsministeren har forsøkt å bygge et gigantselskap på norsk sokkel på bakrommet uten noen som helst offentlig informasjon. Vi har sett hvordan norske uhjelpspenger blir brukt strategisk sammen med Gates foundation i handelspolitikken (patenter og åndsverkslovgivning) for å gjøre en byttehandel mellom massevaksinering mot at u-landene går med på krav som gjør dem til evige kunder av vestlige farmasøytiske selskaper. Vi har sett hvordan det for Microsoft ekstremt viktige standardiseringsforsøket på OOXML gikk for seg på nærmest "uforklarlig vis" i de fleste land, inkludert Norge.

Et annet viktig aspekt er noe de fleste velgere ikke helt forstår verdien av, og det er "allmenningen" vår. Radiospektrumet, Televerkets enorme investeringer i kobber, internett. Her har politikeren gjordt noen utrolige tabber, og når de viser til hvor lønnsomme Telenor er, så underslår de for eksempel den enorme verdien av kobber og veldig romslige overtagelsesbetingelser de fikk i sin tid.

Til slutt så er enkeltindividets personvern, ideer, tanker, matematikk, algoritmer som har blitt regulert på en slik måte at det skaper treghet, men penger for de som sitter med patentene på algoritmene og forretningsideene. Det er nok at loven er så løs at det kan startes veldig kostbare rettsaker. Om man vinner til slutt er ikke så viktig.

Det ser ut til at man trodde, som i finanssystemets verden, at man kan skape verdier ved å sosialisere tapene og privatisere gevinstene. Og med politikere som ikke er så flinke til å bygge opp kompetente team med kunnskap om forretningsdrift og kunnskapsforvaltning, så har det vist seg å være en ekstremt lønnsom strategi.

Man har glemt det første man lærer i faget samfunnsøkonomi over hele verden, og det er at penger bare er mer eller mindre perfekte representativa for realverdier. Det spiller ingen rolle om Telenor eller Aker er verd 100 milliarder eller en krone. Det som er av verdi er de tjenestene og godene de frembringer. Får håpe finanskrisen kan gjøre at man lærer denne leksa denne gangen.

Friday, June 05, 2009

La opphavsretten kvile i fred

Her er ein veldig omdiskutert artikkel frå Sverige. Hundrevis av kommentarar. Anbefalast:

"Låt upphovsrätten vila i frid
Han lever på upphovsrätten. Men priset för att försvara den har blivit för högt. Det är dags att sluta slåss mot väderkvarnar och acceptera det oundvikliga, skriver läroboksförfattaren Henrik Brändén och radar upp tre skäl till varför försvaret för upphovsrätten har blivit en fara för samhället."
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3000369.svd

Thomson Reuters Lawsuit Dismissed

Very good news. As expected the Thompson Reuters case against Zotero was groundless and empty.

http://quintessenceofham.org/2009/06/04/thomson-reuters-lawsuit-dismissed/

Wednesday, June 03, 2009

OAPEN Open Access monograph publishing

Great news!

De Vries: “Our main goal is very clear. We want to build the largest Europan Open Access online library of current peer reviewed books in European languages in various fields of HSS. It’s important to stress once more that we’re focusing solely on monographies, not on articles.